Natur och Trädgård Bokförlag
StartsidaErbjudandenNatur & TrädgårdBeställa och prenumereraLäsvärtPressVärvarpremier

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Nyheter, förmåner, specialerbjudanden, tips och råd om odling, tävlingar mm.

Prenumerera här!


Missa inte:

Special om grönmassa!


Adresser till fröfirmor


Natur och Trädgård
Bokförlag
AB
Utflyktsvägen 21
168 41 Bromma

Kundtjänst
Tel: 08-37 47 37
Tis-tors 9-17
E-post: info@naturochtradgard.se
Vi läser e-posten varje dag och svarar vanligtvis inom 24 timmar.


Senast ändrad
2016-03-01

Copyright © 2005,
Natur och Trädgård Bokförlag

Webbproduktion
Benny Stockman

 
Tidskrifter
Natur & Trädgård 1/16
Nummer 1/2016

Natur & Trädgård
– mer än en vanlig trädgårdstidning

Älskar du din trädgård och allt liv i den?
Vill du lära dej mer? Proffs eller amatör?
Prenumerera då på Natur & Trädgård och
du får annonsfri, faktaspäckad, inspirerande
trädgårdsläsning:

 Ta del av experternas praktiska
   tips och odlingsråd.
 Läs om allt från forskning
   till goda recept.
 Njut av 100-tals härliga bilder
   i varje nummer.
 100 sidor, 4 gånger om året
   för bara 279:-

                                                                            

Prenumerera för endast 279:- per år
Beställ prenumeration här

Natur & Trädgård är en annonsfri tidskrift för fritidsodlare. Artikelförfattarna är experter inom sina områden och har lång praktisk erfarenhet vilket är viktigt när man ska förmedla kunskap om trädgårdsodling.
I Natur & Trädgård hittar du ofta längre, djupgående artiklar om vissa ämnen vilket gör att du efter några års prenumeration får ett eget referensbibliotek att gå tillbaka till.
Eftersom Natur & Trädgård ser trädgården som en helhet där allt levande ska trivas, så finns också läsning om djur, forskning, svamp, recept m m.


Innehåll i Natur & Trädgård

Nummer 1/2016

Natur & Trädgård 1/16
Så lyckas du med citrus
Eva Rönnblom berättar hur man lyckas med citrus – allt från frösådd till köpta småträd.

Morötter i sand och gräsklipp
Gör som Nils Åkerstedt och skörda upp till 22 kilo morötter på en enda kvadratmeter.

Odla svamp i trädgården
Elisabeth Bååth berättar hur man odlar svamp i träd­gården.

Flower Sprout – en helt ny kålsort
Delikat korsning av grönkål och brysselkål.

Upptäck hasselörterna
Erik Wahlsteen botaniserar bland dessa dekorativa skuggväxter.

Nya växter från Grönt kulturarv
Tre humlekloner, två pelargonsorter och en dubbel krollilja är de senast utvalda.



    
Nya E-plantor
En vasformad en, en låg, dekorativ skärm­try och en blomrik rönnbärsapel finns nu som E-planta.

Nominerade rosor
Årets kandidater till Årets ros 2016 är friska, härdiga skönheter som passar utmärkt i svenskt klimat.

Ängshaverrot
En vild delikatess. Njut av bladen, knopparna eller rötterna.

Nattskärra
Mytomspunnen och sällan skådad fågel.

Vårens nya böcker
Ett smakprov ur ”Så frön från exotiska frukter” av Eva Rönnblom inleder en presentation av vårens nya böcker.

Forskning

Längst bak

Värvarpremie


                                                      
 

 

Recension av den nyutkomna svampboken
Matsvampar Säkra att plocka – goda att äta

MatsvamparTitel:
Matsvampar Säkra att plocka
– goda att äta
Text: Barbro Forsberg
Foto: Stefan Lindberg
Utgiven: 2012-07
Format: Inbunden 171 x 247 mm
Antal sidor: 223
Bonnier Fakta
ISBN 978-91-7424-239-3

Bläddra här för ett smakprov ur innehållet






Våga pröva nya matsvampar

Himmelskt goda smaker utlovas om du vågar testa nya matsvampar. Fyrtio av dem beskrivs i text tillsammans med fantastiska fotografier, både i miljö och i studio.

Barbro Forsberg och Stefan Lindberg erkänner utan omsvep att de helt enkelt är skogstokiga. De älskar att plocka, rensa och äta svamp.
Det är åtskillig tid de varit i svampskogen, drivna av spänningen med att hitta och testa nya matsvampar. Men i början fann de det knepigt att artbestämma okända matsvampar genom att slå i vanliga svampböcker. Därför beslöt de att göra en lite annorlunda svampbok.
Det blev ”MATSVAMPAR Säkra att plocka – goda att äta”.

– Vi hoppas att vanliga svampplockare som vi ska våga pröva nya svampar – dessa underjordiska organismer som skapar sådana himmelskt goda smaker.
Bokens 40 matsvampar visas först på miljöbilder där de växer. Bilder som är så fantastiska att det borde skapas en naturfotoutställning av dem.

Nya böcker som denna ska bedömas efter två kriterier; först blädderprovet och sedan kunskapsprovet. Det första fyller denna bok så väl att jag blev sittande en lång stund och bara njöt av bilderna.

Efter miljöbilderna som visar var svampen växer kommer faktasidorna där alla de 40 beskrivs efter samma mall. Till de sidorna hör också mängder med bilder på detaljer, till exempel på hatthud och sporer, färgskiftningar på fruktkött efter klyvning, lameller med mera.
Dessutom är texten faktagranskad av mykologen Michael Krikorev. Så visst klarar boken kunskapsprovet.

Därtill vill jag lägga inspirationsprovet. Ska jag döma efter mig själv klaras det också med råge. Jag har aldrig varit speciellt intresserad av att slåss med mygg för att komma hem med matsvamp, men nu blir det nog en pionjärtur. Efter att ha läst 40 inspirerande svampbeskrivningar blir det spännande att se vad skogen runt husknuten döljer för delikatesser.

Sven Lindholm, chefredaktör Natur&Trädgård