Natur & Trädgård Bokförlag
StartsidaErbjudandenNatur & TrädgårdBeställa & PrenumereraLäsvärtPressVärvarpremier

Missa inte:

Special om grönmassa!


Adresser till fröfirmor


Skogmark & Fältman
Förlag AB

Natur & Trädgård
Box 104
230 53 Alnarp

Kundtjänst
Tel: 079-337 84 54
Tis-tors 10-16
E-post: info@naturochtradgard.se

Ansvarig utgivare
och chefredaktör:

Anders Fältman
Epost:
anders@naturochtradgard.se

Redaktör och formgivare:
Stefan Skogmark
Epost:
stefan@naturochtradgard.se
Senast ändrad
2010-04-11

Copyright © 2005,
Natur och Trädgård Bokförlag

 

Ekoblandning i plastsäck

Ekoblandning
- näringsrik, miljövänlig, billig.
Du gör den själv!

Av Nils Åkerstedt
Artikel ur Natur&Trädgård 2/07

Tillverkas av gräsklipp och sand under sommaren. Används året efter som gödsel till grönsaksland och rabatter. Ersätter handelns blomjord vid sådd och till krukväxter.

Ekoblandningen är en universalblandning som inte på något sätt påminner om varken den gamla typen av blomjord eller den som säljs i handeln. Eftersom den därför inte kan kallas blomjord heter den Ekoblandning, efter en namntävling i Radio Västernorrland.
Det enda som behövs för att tillverka Ekoblandning är gräsklipp och sand. Gräsklipp har man som regel på några meters avstånd. Sand finns ofta på nära håll där man säljer jord, grus, stenmjöl m m. Den typ som skall användas vid tillverkning av Ekoblandning skall bestå av sandkorn av storleken 0-8 mm.
Genom att blanda sand och gräsklipp och förvara det lufttätt i färgade plastsäckar under minst två månader, men gärna ett år eller längre, får man ett odlingssubstrat som passar alla växter i krukor och urnor, för sådd och skolning samt gödsling av rabatter och trädgårdsland.
Kort sagt, en villaägare behöver inte köpa någonting annat än sand till sina odlingar och ändå få ett strålande växtresultat

Grundblandningen
När som helst under växtsäsongen när gräsklippet är saftigt grönt kan man göra denna blandning. Det är viktigt att det gräsklipp som skall användas verkligen är saftigt grönt när det klipps. Väntar man så länge på hösten att gräset börjat gulna blir det inte samma kvalitet på Ekoblandningen.
Det nyslagna gräsklippet blandas med sand, hälften av vardera volymmässigt. Packa gräsklippet i måttet lätt med handen Blandningen bör göras när gräset är nyslaget. Är det torrt går det lättare att blanda in sanden om gräset fuktas lätt.
För den som har tillgång till en cementblandare är den utmärkt att använda, men annars kan man blanda i en stor bunke eller i en skottkärra.
Eftersom sand är tyngre än gräsklipp rinner sanden ner varför det är svårt att blanda mycket på en gång. Blanda därför inte mer än 5-10 liter av vardera sand och gräsklipp åt gången.
Lägg sedan omedelbart blandningen i en eller flera färgade plastsäckar, allt efter behov. Tänk på att det sjunker ihop till bara drygt halva mängden till våren.
Säckarna med blandningen skall knytas till så att det blir lufttätt. Sedan kan de ställas på en skuggig plats ute över vintern.
Oavsett när denna blandning görs måste den vara orörd i minst två månader innan man kan använda den till inplantering av växter. Och det är mycket viktigt att innehållet i säckarna töms ur och luftas i 4-6 dygn innan det används.
Rör gärna om i blandningen några gånger under denna tid.

Ersätter stallgödsel
Denna grundblandning med 50 % sand och 50% gräsklipp kan användas i stället för gödsel från djur. Luckras ner i jordytan på våren. Skillnaden mellan Ekoblandning och naturgödsel är att det växer bättre med blandningen av sand och gräsklipp.
För de odlare som inte vill lägga på gräsklipp i blomsterrabatter av estetiska skäl passar Ekoblandningen mycket bra.
Vid gödsling av odlingar i sand och trädgårdsland där det går åt större mängder kan gräsklipp som lagrats i plastsäckar användas utan sandinblandning, men det går lättare att luckra ner det lagrade gräsklippet om det blandats med 25 % sand innan det stoppade i plastsäcken.
Som jordförbättring vid plantering av buskar och träd passar Ekoblandning också bra

Såjord
Såjord kan tillverkas av grundblandning. Allt gräs sållas bort så att det endast blir sand kvar. I den finns då den mängd näring som behövs för frösådden. Har man mogen kompost, som är minst två år gammal, kan man blanda ut sanden med sållad kompost i lika stora mängder.

En svagare blandning
Den blandning som skall användas för omskolning och inplantering av sticklingar och frösådda plantor bör vara svagare än grundblandningen. Visst kan man blanda in mera sand när blandningen skall användas, men det är betydligt enklare att redan på sensommaren göra en speciell blandning som passar till detta.
Till denna näringssvagare blandning används 75 % sand och endast 25 % gräsklipp. Det är viktigt att man blandar väl så att det inte blir bara sand i en del krukor och bara gräsklipp i andra när blandningen används.
Vid tillverkning av denna svagare blandning är det bra om gräsklippet är kort, 1-2 cm. Därför bör man klippa det från en gräsmatta som klippts nyligen och som har saftigt gräs.
Undantaget här är tomater och gurka. Till dessa plantor kan huvudblandningen användas som den är.

Till krukväxter och utplanteringsväxter
Grundblandning används som den är till omplantering av krukväxter och till sommarblommor i krukor och urnor. Vill man förbättra den fuktbevarande förmågan i blandningen kan man blanda i antingen ca 20% kompostjord eller 10% torvmull eller köpjord. Men det är bara för att inte växterna skall behöva vattnas så ofta. De växer och blommar lika bra utan denna inblandning. Blandar man in mera av kompost, torvmull eller köpjord blir resultatet sämre.
En stor fördel med Ekoblandningen är att man inte behöver gödselvattna krukväxter och andra växter som planteras i den upp till 6 månader efter in- eller omplantering. Så länge finns det tillräckligt med näring i blandningen för att växterna skall växa fint och blomma rikt.
Det råder inte heller någon tvekan om att de växter som planteras i denna blandning håller sig friskare än de som planteras i de typer av blomjord som till största delen består av torvmull.

 

Övriga artiklar om grönmassa:

Jordgubbsodling på sandbädd

Lagra gräsklipp i plastsäck - näring till våren

Frågor och svar om marktäckning

Grönmassa optimalt som växtnäring

Lågt pH-värde bäst för ekologisk odling

Ekoblandning – näringsrik, miljövänlig, billig.
Du gör den själv!