Natur & Trädgård Bokförlag
StartsidaErbjudandenNatur & TRädgårdBeställa & PrenumereraLäsvärtPressVärvarpremier

Missa inte:

Special om grönmassa!


Adresser till fröfirmor


Skogmark & Fältman
Förlag AB

Natur & Trädgård
Box 104
230 53 Alnarp

Kundtjänst
Tel: 079-337 84 54
Tis-tors 10-16
E-post: info@naturochtradgard.se

Ansvarig utgivare
och chefredaktör:

Anders Fältman
Epost:
anders@naturochtradgard.se

Redaktör och formgivare:
Stefan Skogmark
Epost:
stefan@naturochtradgard.se
Senast ändrad
2010-12-08

Copyright © 2005,
Natur och Trädgård Bokförlag

 

Så sköter du dina kära julkrukväxter

Månar du om dina julblommor på fönsterkarmen ger de sjufalt igen. Varje växt har sina önskemål. Rätt skötta blommar de långt in på nästa år.
Viktigt är också hur de ser ut när du köper dem och att de då emballeras väl. Oavsett vilken julblomma du köpt är det bra att när du kommer hem först öppna emballaget lite i toppen så att temperaturen stiger långsamt kring växten. Annars kan den drabbas av en värmechock.

Text: Sven Lindholm  Foto: Floradania

Cyklamen, Cyklamen percicum
Cyklamen, Cyclamen percicum

Vilken julkrukväxt som är vackrast är en smaksak. Men visst är cyklamens blommor underbart sköna. Och se på bladen! De finns också i många varianter, inte minst hos miniexemplaren.
Köp exemplar som har rikligt med blomknoppar strax under bladverket samt fasta och stadiga blad. Exemplar som har många blommor utslagna eller rikligt med blomknoppar nere vid knölen men inte längre upp, blommar inte lika länge.
Inomhus är bästa platsen för cyklamen, i ett österfönster utan värmeelement under. Den vill stå ljust. Klarar inte att placeras på ett bord ett stycke in i rummet.
Idealtemperaturen är 16-18 grader. Om blomningen börjar avta och bladen blir gula står den för varmt. Ett inglasat uterum utan stark sol är idealplatsen.
Cyklamen villa ha hög luftfuktighet, men den tål inte att duschas.
Cyklamen vill ha ständigt fuktig jord som inte är våt. Undvik att vattna på knölen där blad och blommor har sitt fäste. Risken är då stor att växten ruttnar.
Låt krukan stå i rumsvarmt vatten 30 minuter i t ex en skål. Eller häll vatten i ytterkrukan och slå bort det som finns kvar efter en kvart.
Cyklamen trivs bäst med svala nätter och disig luft. Man kan återskapa dess naturliga miljö på fönsterbordet genom att fylla en skål med fin sand och sedan placera krukan med cyklamenplantan ovanpå. Vattna en gång ordentligt ovanifrån så att hela jordklumpen blir genomvattnad liksom sanden. Se till att sanden hela tiden är fuktig så ordnar kapillärkraften resten. Lägg gärna dekorationsstenar eller mossa ovanpå sanden.
Ett knep att höja luftfuktigheten är att packa våt torv mellan ytterkrukan och innerkrukan.
Cyklamen tycker inte om kalkhaltigt vatten. Kalken försvårar för växten att ta upp mineraler. Om bladen blir bleka eller fläckiga och bladnerverna syns tydligt kan orsaken vara denna.
Att några blad torkar helt är naturligt, det är bara att ta bort dem. Blir bladen hängiga kan det vara ett tecken på att det kommit in vatten mellan blad och blomstänglar nere vid knölen. Då är risken stor att hela plantan vissnar ner.
Vissna blommor ska inte klippas av utan dras loss med ett kraftigt ryck från rotknölen. Blir det kvar en stjälkstump kan röta sprida sig till blomknoppar och bladskaft.
Ursprungsarten för våra dagars praktfulla cyklamen kommer från Orienten, det framgår av artnamnet percicum. Namnet Cyclamen ska komma från grekiskans kyklaminos som på svenska blir grisbröd. Grisar gillar cyklamenknölarna som sägs ge fläsket bättre mak.
Kyklaminos kommer från grekiskans Kyclos, cirkel, och syftar på det sätt blomstjälken på vissa arter vrider sig under frösättningen.
Den växer vild i Medelhavsområdet och Alperna och kallades förr alpviol.
Cyklamenblommor har lång hållbarhet placerade i vas eller olika arrangemang.
Den kan också placeras på graven gravsmyckningsdagen. Använd då ett exemplar med många utslagna blommor eftersom de slår ut långsamt i kylan. Ta bort krukan och gräv ner plantan i jorden så tillgodogör den sig jordfuktigheten. Den tål några lätta frostnätter.

Julbegonia, Begonia x cheimantha
Julbegonia, Begonia x cheimantha

Köp exemplar där många blommor börjat slå ut ordentligt. Köper man dem för knoppiga är risken stor att blommor och knoppar torkar ut. I ett ljust svalt utrymme kan de blomma i månader. Begonior får aldrig duschas på bladen eftersom de lätt drabbas av häftiga bladmögelangrepp.
Plocka bort de vissna blommorna varje dag så inte växten får för sig att använda energin till att bilda frö.
Lägg lecakulor – eller ett upp- och nervänt fat – i botten på en ytterkruka som bör vara 2 cm vidare än innerkrukan. Fyll på vatten ofta, det dunstar mer än man kan tro. När vattnet dunstar får julbegonian välbehövlig fukt.
Julbegonia härstammar från Västindien. Dagens julbegonior är korsningar av vilda arter. Julbegonian, Begonia x cheimantha, skapades 1891 av den franske trädgårdsmästaren Victor Lemoine. När han korsade den kortvuxna Begonia dregei med sina ganska små vita blommor med Begonia socotrana som har höga blomstänglar och stora rosa blommor kunde han knappast ana att detta skulle bli krukväxtvärldens största succé. Men så blev det. Denna begonia är den äldsta krukväxt som fortfarande finns i blomsterbutikerna.
För krukväxtodlarna förr i tiden var julbegonian seklets julklapp. Nu hade man fått en vinterblommare att locka med inför julhögtiden. Lamonie kallade sin begonia för ’Glorie de Lorraine’ för att hedra sin hembygd. Men de som köpte den började snart kalla den nya krukväxten för julbegonia.

Julros, Helleborus niger
Julros, Helleborus niger

Idealjulklappen till en trädgårdsägare. Nu finns exemplar i handeln som drivits fram att blomma just nu. Och de går att klara inomhus fast de egentligen ska blomma utomhus, bara de placeras så ljust och svalt det någonsin går. Utplanterad i trädgården på våren kan julklappen där sedan blomma år efter år mitt i vintern.
Skärt bort stänglarna efter blomning. Plantera ut den först när risken för frost är över. Efter att ha stått inomhus har den inte beredskap att klara kyla.
Denna perenn från Kalkalperna, Apenninerna och Karpaterna var förr en mycket populär julblomma tills den trängdes undan av andra mer lättskötta.

Julstjärna, Euphorbia pulcherrima
Julstjärna, Euphorbia pulcherrima

Kallas i handeln numera även adventsstjärna. Köp helst inte denna ursprungligen tropiska växt om utetemperaturen understiger +10° C. Och se till att få den väl inslagen annars hänger snart alla bladen rakt ner när växten kommit in i värmen. Inomhus vill julstjärnan inte ha lägre temperatur än +12° C och inte högre än +21° C
Välj exemplar med klart gröna, fräscha blad.
Trots att julstjärnan har sina genetiska rötter i ett tropiskt klimat blir den som krukväxt vackrast om vi bjuder på en temperatur på 14-15° C. Då blir högbladen mörkare och behåller sin lyster. De bleknar i takt med att värmen stiger.
Det är viktigt att vattna rätt. Eftersom julstjärnan inte tål kallt vatten måste det alltid vara rumstempererat. Det är ingen katastrof om krukjorden någon gång torkar upp men bäst är att den hålls jämnt fuktig under blomningen.
Under vintermånaderna finns ingen tillväxt hos julstjärnan och därför räcker det med den näring som är i krukklumpen.
Den vill stå ljust och klarar vintertid direkt sol.
Själva blommorna på en julstjärna är de små gulgröna knapparna med svarta ståndare som sitter i mitten och omges av de stora, mycket hållbara högbladen.
Julstjärnor med röda högblad är fortfarande populärast i juletid. Men numera finns julstjärnor med högblad i många färger och mönster.
Pulcherrima betyder vacker. Julstjärnan upptäcktes av en europé på 1600-talet och infördes till USA av den amerikanske ambassadören i Mexiko Joel Poinsett. För inte så länge sedan kallades julstjärna i handeln för ’Poinsettia’.
De första julstjärnorna var röda. Snart började vita julstjärnor dyka upp. De följdes av skära och länge dominerade de färgerna. Sedan brakade det loss. Idag finns de, som sagt, i en mängd färger. Inte minst marmorerade trängs nu på nyhetssidan.
Växtsättet är också mångfacetterat. Från minijulstjärnor till supertjärnorna. Här är den franske förädlaren Gross ledande., de lär i sina växthus ha högblad som mäter över halvmetern.
Julstjärna kommer ursprungligen från Mexico och Guatemala där den blir en upp till fem meter hög buske som är grön året om.

Julkaktus, Zygocactus truncatus
Julkaktus, Zygocactus truncatus

Kan bli mycket gammal, förr en arveblomma mellan generationer. Lätt att föröka. Vrid av några ledstycken från plantan i vår, låt dem ligga och torka ungefär en vecka och sätt dem sedan i fuktig jord.
Har du en planta med många knoppar kräver den regelbunden vattning. Flytta inte på en julkaktus i onödan, kommer den från en plats med god luftfuktighet till en torrare är risken överhängande att knopparna faller av. Det gör de också om du vrider på plantan. Märk för säkerhets skull krukan så den inte rubbas i förhållande till ljuset.
Den ska inte gödslas under blomningen, då kan den protestera med att fälla knopparna.
Julkaktusen passar bra i ampel och vill stå ljust och soligt året om.
Genomvattna rejält och låt den torka upp ordentligt däremellan. Låt den dock aldrig stå torr länge. Använd alltid kalkfritt vatten.
Att få en julkaktus att leva i decennier är inget problem, men att få den att blomma år efter år kräver lite extra arbete. Ettbra tips är kortdagsbehandling vilket innebär att plantan får stå ljust endast under 8-10 timmar per dygn. Resten av tiden gäller totalmörker. Det räcker med en kort ljusglimt från en lampa för att det ska vara kört.
Julkaktusen är en hängväxt från djungelområdena längs Brasiliens kust, framförallt runt Rio de Janeiro. Där växer den som en epifyt högt upp i trädkronorna i regnskogen. Epifyter är växter som lever på andra växter utan att ta näring av dem.

Till sidans topp

 

Övriga artiklar inom smått o gott:

Odla potatis från groddar

Bygg en egen varmbänk

Piennolotomater

Internets falska fröer

Tomat ´Peter
den hållbare´

Gödsla rätt är enkelt

Buxbomssot
- allvarligt hot

Så vårens primörer
på hösten

Nisses såtips

Så sköter du dina julblommor

Varning för malörtsambrosian!

Blommande tussilago i början av året

Så förökar du älsklingsrosen

Salvia. Historia - tro och övertro

Skörda egen potatis till midsommar

Bli en bättre fjärilsfotograf

De vinnande såtipsen

Så och skapa din egen unika amaryllis

Odla mistel i trädgården

Lagra nässelvatten från höst till vår

Hösten rätt tid byta jord mot sand

Dvärgbandmasken hotar bärplockningen

Asiatiska skalbaggar hotar svenska lövträd

Nemaslug godkänt men biologer varnar för skador i naturen

Ny effektiv metod mot spansk skogssnigel